♥ ♥ Sahabat BARU ♥ ♥

Bismillahirrahmanirrahim...
Beberapa minggu yg lepas,saye dianugerahkan oleh Allah se0rang 'sahabat baru'.Subhanallah...terasa kerdil pula diri saye bile bersahabat dengannye. Apa sahaja yg keluar dari mulutnya itu sungguh bermanfaat.Kadang2 saye terfikir, "bagaimana segala apa perkataan yg keluar dari sese0rg itu mampu bermanfaat bagi 0rg laen??? apa yg mereka lakukn sehinggakan mereka dianugerahkn kelebihan sedemikian...?" jawapan yg saye ketemukn adalah "Keikhlasan"!!!

Itu adalah kunci kpd mereka yg ingin bdakwah melalui penyampaian kpd 0rg disekelilingnya....sentiasa berkata benar & jujur.Niat hanyalah kerana ingin membantu agamaNya & bukanlah kerana ingin menunjuk2 bahawa 'aku lebih bagus dari kalian atau seumpamanya'.Itu pandanganku...Mungkin sahabat2 sekalian punye pandangan trsendiri.

#pertemuan dgn si 'dia' (kakak)...
masjid kg.laut(mkl) itu mnjadi saksi pertemuan ntara kami.dia merupkn seni0rku di k0lej.dlm prtemuan ptame itu,dia menegur saye sebaik shj saye selesai menunaikn s0lat zohor di mkl.dia tanyakn pd saye sama ad saye sudah makan tghari @ blum.saye katakn padanya bahwa saye sudah makan.kemudian dia hanya tersenyum dan mengangguk.kali kedua pula kami ketemu pd waktu yg sama & slps s0lat juga...cuma kali ini dia meminta izin dr saye untk berbual2 sekejap.semasa perbualan kami itu dia perkenalkan dirinya & tawarkn pd saye jwatan sbgai ajk mkl & tugas ajk itu cuma untk pstikn kebersihan di sane...saye terus menerima tawaran tersebut kerana bagi saye ianya bukanlah satu bebanan bagi saye.seterusnye kami bhubung dgn f0n & btemu secara 'kebetulan' saat pergi & pulang dr kelas.

semasa dlm prjalanan pulang ke terengganu,saye sempat bersms dgn kakak.tgh bersms tu,kedit f0n saye pula bakal kehabisan...lalu saye katakn pdnye,"akak...kedit fatin ciput jee nie." kemudian dia tnye,"fatin pkai n0 ape?" saye,"digi kak..." Hairan juga saye bile dia tnye mcam tu...tetibe trus masuk kedit rm5 ke f0n sye.Ya Allah...malu pula rasenye.x sangka akak akn t04 untk saye.lpas tu, kami sambung semula bersms & sepanjang itu juga kami cuba mngenali ntara satu sama lain...Alhamdulillah,,dh b0leh kenal ckit2.time tu juga dia ad tnye pd sye,"fatin dh ad ke blum paper2 exam yg lpas?" sye,"blum lgi tpi ftin dh cuba mntak gan kakak2 snior.cume x dpt jee..."dia,"cuba la mntak lagi dgn seni0r2...6t dptla."


beberapa hri lpas tu,sye dpt pnggilan dr dia,"akak nk jmpe gan fatin kat mkl tgh hari nie....datang yee."sye pun tnggu la dia kat sane,ttibe dia datang bawak paper2 exam yg lpas tu untk sye.dia kate dye ambil paper2 tu gan kengkawan dia.Allahurabbi...sekali lagi saye betul2 terkejut dgn apa yg dia lakukan untk saye.x sangka dia sanggup carikn paper exam yg lpas & bagi pd saye sdangkn kami bru shj kenal.secara jujur saye katakan bahwa saye sndiri bukanlah 0rg yg jenis peramah...dlm memulakan sesuatu persahabatn saye sememangnye akn berasa sedikit 'kek0k' untk brhubung.saye x pandai dlm smue tu.itu kelemahan saye...tapi,bile lihat kepada sikap kakak tu pd saye,,,terasa malu pada dia.dia langsung tdk kelihatan kek0k dgn saye & cuba berikn yg terbaik bila dgn saye.dari situ juga saye belajar sikit demi sedikit untk beramah mesra.sem0ga apa yg saye lakukan padanya tdk membuatkn hatinya tersinggung mahupun terguris.m0hon dijauhkn semua itu,amin...

bberapa hari lpas,kami trserempak kat mkl juga time tghari.makan same2 n b0rak same2 c0z mase tu kebetulan pula kami berdua jee tnpe ditemani sahabat masing2....time b0rak2 tu ttibe akak tnye sye,"fatin tasmik quran bnyak mane dh? dh abis sejuzuk ke sem nie?" sye,"emm...xlgi,,ckit je baru." akak,"ngafal la...akak dulu pn susah jgk nk ngafal.mase mula2 msuk Islam akak ambil mase sejam nk abiskn bace surah yassin.lpas tu trun jdi 45 minit abis bace,kmudian masanye makin trun & turun lgi...alhamdulillah skrang nie dh ok.dlm 1 hari akak akn cari jgk mase untk bace al-quran wlaupn x mnghafal...akak ad jgk tnye kengkwn sal care2 dye0rg mnghafal.lpas tu akak cube satu2 tng0k mane yg sesuai gan diri akak.al-quran nie kite kena selalu bace baru dia sentiasa dekat gan kite! sye,"ftin x biase lgi mnghafal quran nie,lgpun time skolah ari tu pn x mnghafal quran..." akak,"akak prhatikn sebenarnye apa yg brlaku atas usaha diri kte sbenarnye.wlaupun kte rase xb0leh,tpi bile kite usaha insyaAllah Allah akn prmudhkn & kite boleh buat.kalau kite thu diri kite bkan sprti 0rg lain n perlu bnyk usaha,,,jdi kite tambah la usaha kite tuu...jgn asyik tng0k pd kelemahan org laen,tng0k jgak pd kelemahan diri kite! fatin spatutnye rase brtuah lgi sbb fatin dh blaja bace al-quran mase kecil lgi...laen la cam akak.tpi...alhamdulillah,sem lpas akak b0leh hafal 2 juzuk,,sem nie pun akak dh abis tasmik (1 jzuk lgi).

zapppp.......trus mnusuk ke hati kate2 akak tu!terasa malu sangat dgn dia & dlm masanya yg sama saye rase malu dgn Allah.sye rasakan situasi saat tu mcam terbalik pula.biasanye kite dngr cerite org islam berdakwah pd org yg masuk islam,,,tpi sekarang ini saye sendiri yg sememangnya dh dilahirkan dalam agama yg Allah redai iaitu Islam didakwahkn 0leh org yg masuk Islam.mungkin bagi ssetengah 0rg itu satu kepelikan...namun bagi saye itu satu anugerah yg sungguh bernilai.x semua org mampu merasakan situasi ini.bertuah rasenye diri bile diberi peringatan sebegitu.rasa diri nie disayangi bukan shj 0leh kakak tapi disayangi 0leh Allah & Dia datangkan kakak pd saya supaya mngingatkn saya bahwa kesenangan yg ingin dcapai sememangnye prlukn peng0rbanan yg sungguh 'kuat',xkirelah siapapun 0rangnye!

saat tu saye rase bersyukur sngat sbb diri nie dlahirkan dlm agama Islam yg Allah redai.rase bersyukur sbb Allah sedarkn diri nie supaya jg mudah ptus asa & beri c0nt0h melalui insan yg ada disisi....rase bersyukur sbb Allah pertemukn kami (saya dan kakak) & tautkn hati2 kami dgn ukhwah.sem0ga ikatan yg Allah hadirkan antara kami ini akan berkekalan...insyaAllah,amin...

Akan rase indahnye islam itu & bersyukurnye apabila dlahirkn dlm agama Allah ini bile kite mngetahui & sedar bahwa 0rg lain yg baru menerima hidayah dr Allah itu lebih bnyak ujian yg prlu mereka tempuhi untk kenal Islam ini...bile mereka mengenali islam,mereka akan teguh dgn Islam & sentiasa mencari cara untk lebih mendekati Rabb...Namun,kita yg sudah diberikan anugerah 'Islam' ini...apa yg kita lakukan?semakin mendekati Rabb atau menjauhiNya?
Nauzubillah...
Jadi,sama2lah kite mnginsafi diri bahwa Islam itu mudah & indah.cume diri kite yg perlu mainkn peranan utk memudahkn bagi merasai keindahan itu pd akhirnya....
wallahua'lam.

sayang sahabat-sahabat semua ♥ ♥ ♥ ♥ Lillahi...InsyaAllah)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Apa itu 'TARBIYAH' ?

Kesunyian Itu Tarbiyah Buat Diri...

Tiga Golongan Manusia