Langkau ke kandungan utama

#sayamahusentuhalquran


BERITA SENTAP!

KEMPEN SAYA MAHU SENTUH ALQURAN!!!

Hari ini, dengan rasminya, kami dari team Tarbiah Sentap mengumumkan, Kempen “Saya Mahu Sentuh Alquran” bermula dari 21 oktober 2014 sehinggalah 30 november 2014!!

Objektif??

1) Menghidupkan suasana CINTA alquran di kalangan masyarakat Malaysia.
2) Memberi semangat kepada masyarakat islam Malaysia yang tidak pandai membaca Alquran untuk segera belajar Alquran tanpa rasa malu.
3) Mengembalikan cara hidup dan cara fikir islam berlandaskan Alquran.
4) Mendekatkan masyarakat non muslim dengan Alquran.

Ingin menjadi sukarelawan dan team program, dan masuk dalam group telegram Tarbiah Sentap? Isi di sini!:

LELAKI, isi di sini: http://goo.gl/forms/ng6yj0vRuu
PEREMPUAN, isi di sini: http://goo.gl/forms/NTqTbcR5Fd

Bagi menghidupkan kempen ini, kami akan mengadakan beberap program:

PERTANDINGAN

Kami akan menganjurkan pertandingan DESIGN POSTER bertemakan “sayamahusentuhalquran" !!

Pemenang akan di ambil kira berdasarkan sejauh mana poster peserta yang paling ramai share, viral, seterusnya cantik, kreatif dan penuh mesej. Pihak tarbiah sentap akan sharekan design peserta di page kami.

Juara, naib juara dan tempat ketiga akan di berikan hadiah yang lumayan!!

Juara = RM300
Naib Juara = RM200
Ketiga = RM100
Saguhati juga akan di berikan hadiah insyallah.

Syarat-syarat pertandingan poster:

1)Tema “sayamahusentuhalquran”.
2)Terbuka kepada semua
3)letak hashtag ‪#‎sayamahusentuhalquran‬”, dan ‪#‎TarbiahSentap‬ pada poster.
4)Hantar ke emel berikut:
tarbiahsentap@gmail.com

Tarikh buka pertandingan ialah pada 21 Oktober 2014, sehingga 21 November 2014! Jom masuk ramai-ramai bagi menghidupkan kempen ni, seterusnya, menyampaikan mesej keindahan Alquran kepada ramai orang melalui poster anda!

***

KEMPEN INDIVIDU

1) Kempen tilawah sekurang-kurangnya 10 ayat sehari.

2) Kempan upload gambar masing-masing di media sosial (FB, twitter, instagram) dengan Alquran, dan quote di dalam gambar tersebut PERASAAN bila bersama alquran. Contoh:

“Bagi saya, alquran adalah teman hidup saya. Bila saya resah, dengan alquran, saya kembali tenang...”

“Alquran adalah pedoman hidup saya. Tanpa alquran, saya akan jauh dari Allah….”

“Ketika saya baru berubah, saya rasa tak kuat. Tapi, semenjak saya dekat dengan alquran, saya rasa sangat kuat!!”

Kemudian hashtag:
#sayamahusentuhAlquran
#TarbiahSentap
‪#‎Indahnyaislam‬

Viralkan hashtag tersebut di media sosial tak kira FB, twitter, instagram!!

3) Kempen “Al Akh Alwahid” (Seorang satu), sebagai insiatif untuk setiap orang, sekurang-kurangnya mengajak seorang kawannya yang lain untuk membaca Alquran.

4) Tukar profile picture dan cover photo anda dengan design yang kami sediakan, untuk lebih menghidupkannya program ini!!!

***

KEMPEN DI IPTA/IPTS DAN SEKOLAH

1) TARBIAH SENTAP akan mengadakan JELAJAH IPTA/IPTS Malaysia!

a) Menganjurkan program talk/santai/forum bersama Tarbiah Sentap bersama figure-figure yang lain. Mensasarkan 100 hadirin setiap universiti.

b) Menerima jemputan dari persatuan-persatuan di IPTA/IPTS, juga sekolah!

c) Kami sasarkan, sepanjang kempen ni, sekurang-kurangnya dapat menjelajah ke 10 universiti.

d) Seusai program, mengambil gambar ramai-ramai dengan semua peserta dengan kemudian hashtag #sayamahusentuhalquran.

2) Kempen upload gambar ramai-ramai dalam bulatan/atau barisan, dengan muka happy memegang alquran, dan quote di dalam gambar tersebut PERASAAN gembira bila bersama alquran. Contohnya:

“Dengan Alquranlah, ukhwah kami mekar dan subur!!”

“Alquran menyatukan kami, dan dengan Alquran, kami sentiasa bahagia!”

“Kembali pada Alquran, Malaysia aman!”

Kemudian hashtag:
#sayamahusentuhAlquran
#TarbiahSentap
#Indahnyaislam

Dan viralkan di media sosial masing-masing tak kira FB, twitter, dan instagram.

3) Mengadakan program JOM IQRA’ di IPT dan sekolah, dengan mengajar mereka-mereka yang masih merangkak dalam membaca alquran dan hilangkan rasa malu mereka untuk belajar alquran, dan tanam rasa izzah dengan Alquran.

Bagi menjayakan program JOM IQRA’:

a)Mencari sukarelawan dari aktivis di setiap IPTA/IPTS untuk mengajar iqra’ di universiti masing-masing.

4) Page Tarbiah Sentap juga akan menghidangkan untuk setiap followers BEDTIME STORY SENTAP berdasarkan kisah dan ibrah yang kita boleh ambil dari Alquran, sebagai perkongsian ilmu untuk semua orang!

5) Buat group terbuka di telegram di bawah payung Tarbiah Sentap, dan pisahkan group antara ikhwah dan akhwat, seterusnya menjadikan group tersebut tempat untuk membahaskan dan menghidupkan alquran.

Bagi mereka yang nak join group telegram seterusnya ingn membantu menjayakan KEMPEN “saya mahu sentuh Alquran, isi form:

LELAKI, isi di sini: http://goo.gl/forms/ng6yj0vRuu
PEREMPUAN, isi di sini: http://goo.gl/forms/NTqTbcR5Fd

***

KEMPEN BESAR-BESARAN(MAIN EVENT)

1) Event penutup (seterusnya pencetus untuk sepanjang hidup) besar-besaran, yang akan di set oleh team TARBIAH SENTAP.

Kami akan setkan tempat, yang mana, dalam program tersebut, kita menagajak masyarakat bersama-sama berkumpul “menghidupkan alquran” di tengah-tengah masyarakat. Antara aktiviti yang di lakukan sepanjang program penutup ini ialah:

1) Street dakwah
-edar flyers “sayamahusentuhalquran” kepada masyarakat muslim dan non muslim.
-hadiahkan alquran terjemahan kepada non muslim serta explain pada mereka keindahan alquran.
-Baca Alquran kuat-kuat di tengah Mall, pasar, dan tempat-tempat awam.
-Interview pandangan masyarakat tentang “bagaimana Alquran dalam hidupnya?”

2) Rakam video “sayamahusentuhalquran” dengan Footage streetdakwah kat non muslim bagi quran dan dakwah, footage baca quran kat tengah-tengah mall dan pasar, footage edar flyer jom sentuh quran, footage baca quran di ktm dan bas, dan footage program sepanjang kempen. Kemudian release video tersebut melalui page TarbiahSentap.

3) Kami akan menghadiahkan LAGU TEMA kempen ini! Nantikan official video dari kami insyallah!

Apa tunggu lagi, viralkan kempen ni! Jom sama-sama tukar profile pic dan cover photo media sosial masing-masing dengan gambar yang kami sediakan! : D

#sayamahusentuhalquran
#tarbiahsentap
#indahnyaislam

Baca lanjut di sini: http://www.tarbiahsentap.com/2014/10/kempen-saya-mahu-sentuh-alquran-anjuran.html

Nantikan iklan demi iklan dari kami!
Share! Moga Allah terima amal kita!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Apa itu 'TARBIYAH' ?

Bismillahirrahmanirrahim...
Melihat kepada suasana di sekeliling & telatah anak-anak remaja seusia dengan saya, saya mula mencari sesuatu sebagai sistem s0kongan (supp0rt system) dan juga persekitaran (biah) yang dapat membantu diri saya untuk terus istiqamah dalam bermujahadah mencari reda Ilahi... Pencarian saya bermula di bumi 'SHAMS' (gelaran bagi sek0lah menengah saya) dan di situ jugalah atas takdir Allah (melalui peranan yang dimainkan oleh seni0r-seni0r), saya menjumpainya...
AlhamduliLlah... N0w, I'm already in l0ve with it. Bila dah jatuh cinta semuanya Indahkan.Jadi, macam tu lah apa yang saya rasa dengan 'Tarbiyah'. Melalui tarbiyah saya pelajari segala-galanya termasuklah mengenal siapa itu Al-Khaliq, mengetahui siapa diri saya yang sebenarnya, tujuan saya hidup dan tali (ikatan) ukhwah. "Tarbiyah, apa maksud tarbiyah tu? " mesti ada yang tertanya-tanya kan. Meh snie nak habaq mai... Mengikut ensiklopedia, tarbiyah berasal dari bahasa Ar…

Pengalaman jaga booth, jual tudung

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum semua...

Sebelum ni fatin ada janji nak cerita pasal pengalaman sepanjang bersama team Hijabmanis ataupun nama barunya sekarang adalah I_Manishijab di UMT (Universiti Malaysia Terengganu) baru-baru ini. Maybe ada yang tak tahu apa yang fatin buat kan. So, untuk makluman semua fatin kan ada buat dropship tudung, dengan I_Manishijab tu lah. So, kebetulan dyeorang pun nak bukak booth dan perlukan pembantu. Fatin joinlah. Lagipun UniSZA kan sebelah UMT je. Dekat sangat ulang alik je. Hehe..😄😄😄

Seronok tau.. Bukak booth pastu jual pelbagai jenis tudung. Semuanya yang patuh syariah. 😊
Ada yang tanya tak penat ke? Tak kekok ke? Penat tu susah semestinya. Dari 10 pagi sampailah ke 11 malam. Lebih kurang camtulah. Boleh je nak balik awal dalam pukul 10 malam camtu, tapi yelah waktu tengah kemuncak, style budak-budak U plak jenis suka keluar lewat malam, memang time gitew la booth penuh orang. Penuh dengan akak-akak manis yang sibuk duk cari tudung.…

Episod 6 - Doanya terjawab sudah!

Alhamdulillah.. begitu lama penantiannya. Dan penantian itu satu penyeksaan bukan. Bukannya tidak mahu diluah, hanya Allah swt mengetahui sejauh mana rasa ini. Namun, reda si ayah seringkali bermain di fikiran. Mampukah hal ini dibawa berbincang? Mampukah Aisyah berhadapan dengan ayahnya? Menyatakan rasa yang selama ini dipendam. Allahurabbi.. Berat bila memikirkan soal hati, saat hati mula suka, menyimpan rasa, si ayah pula menyatakan syaratnya. “Ayah taknak anak-anak ayah berkahwin dengan orang negeri…!” tegas si ayah. Sebaliknya pula yang terjadi. Siapa mampu melawan takdir, rasa ini sudah mula hadir dalam diri Aisyah. Tidak disangka-sangka, si dia yang diminati berasal dari negeri itu. Kenapa? Kenapa hal ini perlu terjadi? Andai saja dia bukan berasal dari sana, sudah lama Aisyah meluahkan rasa ini pada si ayah. Biar dia memahami sejauh mana kesungguhan si anak. Dari pandangan orang luar, kenapa perkara mudah sebegitu perlu menjadi syarat utama bagi si ayah? Tidak logik dek akal!…