Menutup AURAT yg dituntut Oleh Islam

Kenapa Wanita Islam Wajib Menutup Aurat?
kerana ia termaktub di dalam Al-Quran, Surah Al-Ahzab ayat 59 yang bermaksud: "Hendaklah mereka menghulurkan tudung ke seluruh tubuh mereka, supaya mereka lebih mudah dikenali orang, kerana itu mereka tidak diganngu"
Bahagian manakah yang boleh diperhatikan?
Rasulullah SAW telah bersabda:
"Bahawa anak perempuan apabila cukup umurnya, maka mereka tidak boleh dilihat akan dia, melainkan mukanya dan dua tapak tangannya hingga pergelangan." (HR. Abu Daud)
Muka Dan Tangan
Asma' Binti Abu Bakar telah menemui Rasulullah SAW dengan memakai pakaian yang nipis. Sabda Rasulullah SAW:
"Wahai Asma'! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid, tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah sahaja." (HR. Muslim dan Bukhari)
Surah An-Nisa' ayat34, Allah SWT berfirman:
"Kaum lelaki adalah pemimpin bagi kaum wanita."
Sepotong ayat dari surah Al-A'raf ayat 26, Allah SWT berfirman, "Hai anak keturunan Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu pakaian untuk perhiasan, dan pakaian Taqwa itu adalah yang paling baik."
Muka dan Leher
"Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang jahiliyah yang terdahulu."
a. Bersolek (make up)
b. Menurut Miqtil: "Sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang jahiliyah." 
Dada
"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutup dada-dada mereka."

Wangian
"Sesiapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata itu adalah zina." (HR. Nasa'i, Ibnu khuzaimah dan Hibban)
Kaki (Tumit kaki)
"Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan." (surah An-Nur: 31)
a. Menampakkan kaki
b. Menghayunkan/melenggokkan mengikut hentakan kaki
Kepada Siapa Aurat Boleh Diperlihatkan?
"Dan janganlah memperlihatkan perhiasan mereka kecuali kepada suami-suami mereka, atau bapa-bapa mereka, atau bapa-bapa mertua mereka, atau anak-anak lelaki mereka, atau anak-anak lelaki suami mereka (anak tiri), atau saudara-saudara lelaki mereka, atau anak-anak saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita (rakan sejawat atau yang berkhidmat) dengan mereka, atau hamba sahaya mereka, atau orang-orang lelaki yang menjadi pengikut merka yang tidak mempunyai syahwat (nafsu) kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum timbul berahinya apabila melihat aurat perempuan." (surah An-Nur: 31)
Dress to Allah Not His Creations!
 Cara Berhijab
 *Pesananku buat Sister2ku yg kukasihi kerana Allah...
   Tutuplah auratmu...Semuanya sudah terbuktikan bahwa ianya adalah perintah dari Penciptamu iaitu Allah. Mungkin ada di kalangan kalian berkata, "Ah! Tak sampai seru lagi la..." Kenyataan kalian itu adalah SALAH sama sekali!!! Seru apa yang kalian nantikan lagi sedangkan Allah telah utuskan Nabi Muhammad SAW sebagai Rasul kepada kita untuk ajarkan kita akhlak2 yang mulia sebagai seorang Hamba. mungkin ada juga yang berkata, "Ah! Panaslah...Rimaslah..." Inginku tanyakan pada kalian, antara api dunia dan api neraka mana yang lebih panas? Sudah tentulah api nerakakan...Jadi, tidak timbulkah perasaan gerun dihati kalian dengan api neraka serta kepanasannya? Atau kalian semua yakin bahwa kalian bakal ke syurga bila ajal menjemput kalian?
Sudahlah dengan alasan2 itu!!! Kita semua tahu bahwa kita ini adalah umat akhir zaman dan kiamat itu adalah pasti dan kita sendiri tidak tahu bila masanya...Mungkin sahaja bila2 masa. Tapi, sudah bersiap sediakah kita 'wahai akhowat'? 
Berubahlah sedikit demi sedikit. SL0WLY BUT SURELY!!!Tidak perlu berubah secara drastik...Tapi jika kalian mampu berubah sepenuhnya, silakan. Tiada siapa yang halang. Itulah yang terbaik. 
Uhibbukum LilLah <3 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Apa itu 'TARBIYAH' ?

Kesunyian Itu Tarbiyah Buat Diri...

Tiga Golongan Manusia