Allah Is Calling !!!

Bismillahirrahmanirrahim...
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...

Pena solehah mulakan bicara ^_^

Kenapa mulakan dengan bismillah? Kenapa tak mulakan dengan "sesuatu" yang lain seperti salam sejahtera, salam 1 Malaysia, selamat petang dan sebagainya? Pernah ajukan soalan begitu...? Hmmm... mungkin pernah ! Atau mungkin kita sendiri dah terbiasa dengan permulaan sebegitu. Biaselah, orang Islam. Sememangnya begitu. Mulakan sesuatu dengan membaca bismillah terlebih dahulu. Tapi... sedar atau tidak ! Berapa kali hari ini kita mulakan gerak kerja kita dengan lafaz bismillah? Sekali, dua kali atau tidak terucap langsung di bibir manis kita ungkapan bismillah...?
*tepuk dada,tanye iman...

Sebab itu pernah saya membaca tulisan seseorang yang dahulunya Non-Muslim tapi sekarang ini Alhamdulillah... He is a Muslim, and he say that, "I feel very grateful because I knew Islam before I recognize Islam Muslims." Get it?

Dia rasa bersyukur sebab dia kenal Islam sebelum dia mengenal orang Islam. Kenapa dia katakan begitu? *cubalah jawab sendiri... kongsikan pandangan kalian.

Saya rasa ada betulnya apa yang dikatakan oleh saudara seIslam kita itu. Lihatlah sekarang ini, bagaimana keadaan Muslim di zaman serba moden ini. Kalau tak nak lihat jauh, lihat sahaja orang di sekeliling kita. Dan lebih bagus lagi kalau lihat diri kita sendiri ! Right?
*bagaimana keadaan diri kita?

Yeahhh... diri kita !!! Kita sememangnya Muslim, tetapi adakah kita mengamalkan gaya hidup Islam? Jika Muslim sendiri tidak ber'akhlak', tidak menunjukkan teladan atau qudwah yang baik, bagaimana mereka yang Non-Muslim boleh jatuh hati dengan Islam? Bayangkan... kita nak ajak mereka kepada Islam & kita juga katakan kepada mereka bahwa Islam itu baik, tapi secara hakikatnya kita sudahpun memberikan gambaran yang tidak baik kepada mereka ! Adakah mereka akan terima kata-kata kita yang jahat ini?

Bukankah Islam itu cara hidup? "Islam is the way of life..." Jadi, sudah pasti gerak kerja kita mestilah berlandaskan apa yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w. dan tidak lari daripada syariat Allah s.w.t. Apabila kita mengikut apa yang diajarkan & dilakukan oleh Baginda s.a.w. maka kita dikira melakukan sunnahnya. Tak rugi ! Malah menguntungkan... Subhanallah.

Kerna itu, bilamana seorang Muslim mengamalkan cara hidup Islam maka keindahan akhlaknya akan terpancar. Dan dengan izin Allah s.w.t.,ianya juga mungkin bisa menyentuh hati-hati mereka yang Non-Muslim untuk bersama-sama amalkan ajaran Islam yang syumul (sempurna).


 
How will you live without ISLAM ?
 
Beruntung bagi diri kita yang sememangnya dilahirkan oleh seorang ibu yang beragama Islam, ayah kita beragama Islam, keluarga kita beragama Islam & mereka di sekeliling kita juga beragama Islam. Tapi, pernah atau tidak kita bayangkan kehidupan mereka yang Non-Muslim kepada Muslim? Macam mana mereka boleh mengenal Islam? Apa yang menarik mereka buat menerima Islam? Mengapa mereka juga lebih bagus dari kita apabila mengenal Islam? Apa yang mereka lakukan?
 
Sebenarnya, sahabat-sahabat yang dikasihi... saya ingin mengajak kalian untuk 'menghayati' kisah-kisah saudara Islam kita yang dahulunya mereka hidup tanpa Islam dan kini Alhamdulillah... Islam itu pegangan mereka hingga ke akhir hayat. Banyak buku yang memaparkan kisah-kisah mengenai mereka. Salah satunya adalah buku "Allah is Calling" nukilan Zainudin Hashim. Bab pertama buku ini mengisahkan tentang insan-insan hebat seperti Hamzah Yusof, Isa Carlos Alberto, Dr Murad Wilfried Hofmann, Maryam Jameelah, Syeikh Yusuf Estes, Muhammad Asad, Maurice Bucaille, Dr Bilal Philips, Yvonne Ridley, Malcolm X (El-Hajj Malik el-Shabazz), Ismatin Hajji Toher, Tatiana Fatima, Amelia Rehman, Jamilah Kolocotronis, Dr Roger Garaudy, Aminah as-Silmi, Susan Carland, Luna Cohen, Jacques Yves Costeau, Tali Fahima, Laurent Booth dan Marwah asy-Syarbini.
 
Petikan buku : Paparan dalam buku ini menjawab segala persoalan yang timbul dengan memaparkan bagaimana cabaran yang dihadapi oleh mereka yang memeluk Islam; ada yang diceraikan suami, dibuang keluarga, lebih-lebih lagi ibu bapa, adik-beradik, sahabat handai dan kaum kerabat yang jauh dan dekat. Ia menunjukkan setiap daripada kita mesti melalui ujian tribulasi yang menjadi 'Sunnatullah' atau peraturan Allah di muka bumi kerana Allah berfirman:
 
"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata, "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahui-Nya tentang orang-orang yang berdusta." (Al-Ankabut: 2-3)
 
"Maka adakah patut kamu menyangka bahawa Kami hanya menciptakan kamu (daripada tiada kepada ada) sahaja dengan tiada sebarang hikmat pada ciptaan itu? Dan kamu (menyangka pula) tidak akan dikembalikan kepada kami?" (Al-Mukminun: 115)
 
"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu sebelum kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: "Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah)." (Al-Baqarah: 214)
 
Ujian yang kita tempuh pada hari ini tidaklah sehebat atau sedahsyat apa yang dilalui oleh para sahabat, tabi'in dan mereka yang mengikuti jalan mereka. Tugas kita hari ini adalah mempraktikkan ajaran Islam yang pernah ditonjolkan oleh baginda Rasulullah s.a.w.
 
Semoga usaha memperkenal dan memperkasakan minda serta jati diri dalam kalangan individu Islam menjadi keutamaan kerana kita cemburu bagaimana mereka yang suatu ketika dahulu bukan penganut agama Islam, tetapi apabila dibukakan hati untuk menerima Islam, mereka menjadi orang yang lebih baik dan lebih hebat daripada kita yang memang berasal daripada keluarga Islam.
 
"Allah jualah yang berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya (menurut undang-undang peraturan-Nya)." (Al-Qasas: 56)
 
Quotes~
"Saya amat gembira kerana berjaya menjadi seorang muslimah. Islam adalah hidup saya. Islam juga adalah nadi jantung saya. Islam adalah darah yg mengalir melalui pembuluh darah saya. Islam adalah kekuatan saya. Islam adalah segala-galanya. Hidup saya begitu indah. Tanpa Islam, saya tidak dapat berbuat apa-apa, saya tidak boleh bertahan hidup tanpa Islam."

~Aminah as-Silmi, daripada Penganut Kristian Radikal kpd Pendakwah yg Aktif~

Antara video ceramahnya:
- http://www.youtube.com/watch?v=moaVChR_E5M
- http://www.youtube.com/watch?v=O7MyxpmMfHc
 
"Islam terhijab dengan karenah umat Islam"
(Maryam Jameelah, tokoh intelektual Islam)

* sedar atau tidak "diri ini" & "kita" juga adalah punca kepada "kesukaran dakwah kepada orang di sekeliling" ! Banyak sangat karenah... Aku begini ! Kau begitu ! Kesudahannya....?

#PeringatanBuatDiriSendiri
#AndaiTerasaITUBAGUSsebabALLAHpilihDiriUtkSedarAkanKesalahanDanPerbaikinya
Photo
Wassalam ^_^
 


Ulasan

 1. Alhamdullilah..entri yang sangat bermanfaat salam singgah dari blog TRANSISI KEMBARA..salam ukhwah fillah abadan abada ..:)

  BalasPadam
  Balasan
  1. ^_^
   Alhamdulillah... salam ukhuwwah kembali. singgahlah lagi..

   Padam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Apa itu 'TARBIYAH' ?

Kesunyian Itu Tarbiyah Buat Diri...

Tiga Golongan Manusia