Ummu Nidhal (Khansa' Palestin)

Dikebumikan dengan penghormatan seorang panglima
Innalillahi wa innailaihi raajiun..pemergian Ummul Nidal (Maryam Farhat) seorang wanita contoh dizaman ini di dalam pengorbanan dan keteguhannya berhadapan dengan kezaliman zionis ke atas bumi dan rakyat Palestin milik ummah. Seorang wanita hebat di mana 3 anaknya telah syahid, suaminya juga telah meninggal dunia setelah lama dipenjara. Anaknya yg masih tinggal masih di penjara Israel. Arwah terlalu rindukan mati syahid dan pernah berkata 3 anak2nya telah mati syahid dan beliau yakin akan mendapat kebaikan dgn kesyahidan anak2nya. Sekiranya kamu menyayangi anak2 kamu, berilah mereka sesuatu yg berharga dan yg paling berharga itu adalah syurga. 

Majlis pengebumiannya di bumi Gaza dilakukan sebagai panglima dan negarawan terbilang. Kerana akhlak dan amalannya yang mulia membesarkan anak-anaknya dan menyerahkan anak-anak yang dipinjamkan oleh Allah untuk berjuang menantang kezaliman zionis sehingga menjadi Syuhada'.

Ramai para peserta misi kemanusiaan serata dunia yang berkesempatan menziarahi beliau ketika beliau masih hidup. Dan pemergiannya menemui Allah sudah tentu menjadi inspirasi kepada perjuangan ummah yang ditinggalkan untuk meneruskan perjuangan membela rakyat dan bumi Palestin dari terus dinodai oleh rejim zionis laknatullah.

Selamat kembali kpd penciptaMu wahai Ummul Nidal. Semoga digolongkan di kalangan hamba2Nya yg terpilih dan semoga dipertemukan dgn anak2 dan suami di syurga sana..aamin.

Kenali Supermom Palestin: Ummu Nidhal

Ummu Nidhal atau dikenali juga sebagai Khansa' Palestin adalah seorang 'ibu hebat' yang telah menyerahkan kesemua 4 anaknya untuk menentang tentera Zionis. Tiga daripada empat anaknya telah syahid bertemu dengan Allah swt. Manakala seorang lagi daripada anaknya masih lagi didalam tahanan Israel.

Ummu Nidhal tidak terkejut menerima berita kematian anak anaknya bahkan beliau bersedia menyerahkan semua anak-anaknya untuk mati syahid. Beliau pernah berkata ketika diwawancara oleh pemberita tentang pemergian anaknya,

"Anak saya telah syahid. Dia yang akan menolong saya dengan kesyahidannya. Sesiapa yang menyayangi anak-anaknya berikanlah sesuatu yang paling berharga semampunya kepada anakmu. Dan perkara paling berharga yang boleh diberikan ialah syurga".

Baca dan hayatilah kata-kata ibu Mujahid ini yang telah mempersembahkan kesemua anaknya kepada Allah S.W.T serta menanti saat dan detik untuk beliau sendiri bertemu dan berkumpul bersama anak-anaknya di syurga yang tertinggi!

Antara perkataan yang sering diungkapkan oleh Ummu Nidhal adalah:

"Kematian adalah suatu perkara yang menyedihkan, tetapi jangan bimbang kerana bertemu dengan Allah, adalah suatu kegembiraan yang tidak dapat digambarkan (mengatasi perasaan sedih tersebut)".

"Ketika anakku yang sulung, As-Syahid Muhammad Fathi Farhat mencecah usia enam tahun, saya telah katakan kepadanya; Ibu mahu kamu berperang melawan Israel dengan senjata, bukan dengan batu."
Tanpa sedikitpun keraguan serta kebimbangan dalam hati saat itu beliau mengarahkan anak ke medan juang demi mengusir penjajah. Kerana saya yakin apa yang saya ungkapkan itu adalah demi kebaikan untuk anak-anak saya."

"Tiada khabar yang paling mengembirakan buat saya, apabila puteraku mula menyampaikan berita bahawa dia telah bergabung bersama Briged Al Qassam, sayap pejuang Hamas, dan sedang bersiap sedia menyongsong amanah syahid dalam sebuah medan peperangan. Allah telah mengabulkan hasrat dan cita-cita saya."

Saat perpisahannya dengan putera sulungnya, Farhat, dia dan anaknya itu saling berpelukan kemudian berkata, "Ibu tidak dapat membendung air mata, tetapi jangan percaya dengan air mata ibu ini nak, Ini adalah air mata bangga menjelang hari pertemuanmu dengan bidadari. Pergilah menemui Rabb-Mu dan berjihadlah. Tetaplah hatimu thabatlah, kekallah seperti itu sampai engkau bertemu Allah Taala."

Begitu kuat, cekal serta tabah hati ibu ini. Semoga semua ibu-ibu dan kaum wanita khususnya di luar sana dapat mengambil iktibar dalam melahirkan dan mendidik seramai mungkin generasi Mujahid yang bakal meletakkan Islam ini ke tempat yg tertinggi satu hari nanti! 

"Wahai ibuku, relakanlah perjuangan anakmu.."
~Rujukan & inf0 diper0leh dr Aqsa syarif~

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Apa itu 'TARBIYAH' ?

Kesunyian Itu Tarbiyah Buat Diri...

Tiga Golongan Manusia