1# Tips Akhowat, Mencari MardotiLlah.

Assalamualaikum semua.
Lama tak kongsikan sesuatu dengan sahabat-sahabat semua kan..
Ini special gift tau ! Saya 'create' khas buat kalian terutamanya #TeamIndah_Tarbiyah ...
Eh..? Ada team ke...?
Ehehe.. Iyelah.. team 'kite-kite aje'. Siapakah gerangannya?

Jeng... Jeng... Jeng...
Duhai akhowat jameelah.. bingkisan ini khas buat nti ^^
Iye.. nti yang bergelar Muslimah !
In shaa Allah... kita sama-sama usaha buat yang terbaik. Jadi yang terbaik ! Lillah.

Ha..!
Buat 'teamkgsebelah' a.k.a 'teambolasepak'...
Moga apa yang dikongsikan ini juga bermanfaat. Sudah pasti ada antara kalian yang ada adik mahupun kakak kan, kongsikan ilmu ini dengan mereka. Bantulah mereka untuk menjadi yang solehah.. Besar ganjaran pahalanya ! Ingat.. kelak kalian juga akan dipertanggungjawabkan dengan amanah dalam mendidik mereka. Benar kan..?

Selamat Membaca...

1# Tips Akhowat, Mencari MardotiLlah.

Bila dah kerja, walaupun baru 'kerja sementara'.. Kepenatannya tetap terasa. Masuk pukul 8 pagi dan pulang pukul 6 petang. Mase mula-mula kerja dulu, malam totally saya akan tidur awal. Tak boleh nak buat bende laen dah. Penat sangat rasanya. Hehe.. Sekarang ni baru boleh control cikit rasa mengantuk dan penat tu. First job, first experience kan!

Selalu saja terfikir & acap kali juga luahkan pada Mama, pendengar setia apa jua masalah..
"ni along tak kawen lagi.. Keje je dah penat camni. Nanti bile dah kawen camne la agaknya? Ada anak lagi.. Suami lagi? Entah terjage entah tidak. "

Seriusly.. Takut sangat!! Saya memang respect dengan akhowat yang kawen muda, belajar, jaga keluarga @ dengan akhowat yang berkeluarga tapi on de same time ada mase sibuk dengan lapangan dakwah! Tetap turun membantu walaupun anak-anak masih kecil.. Bahkan ada di antara mereka yang mendidik anak-anak sejak kecil lagi dengan membawa anak-anak mereka menghadiri kuliah-kuliah agama, buat kerja masyarakat, pergi ke masjid dan sebagainya. Hebat cara mereka membahagikan masa yang mereka ada! Ada masa buat keluarga dan juga ada masa bersama masyarakat, berbakti.

Teringin sangat nak face to face dengan insan-insan istimewa ni.. Nak minte tips-tips yang berguna. Hehe.. Persediaan untuk mase depan. Betul tak???

Sebab tu, ustz kat kolej pernah pesan. Nak manage mase kita, listkan tanggungjawab yang kita ada. Sebagai contoh.. If kita ni seorang anak & masih belajar, ambil satu kertas dan buat dua column atas kertas tu. Column pertama tulis "Anak" & yang kedue tulis "Pelajar". Then.. kat bawah tu listkn tanggungjawab apa yang perlu dilaksanakan bagi membantu kita menjadi anak yang solehah & pelajar yang berjaya! Bila dah listkn, in shaa Allah kita akan lebih nampak. Kalau dah berkahwin, tambah lagi satu column. Sebagai "Isteri". Listkan apa yang perlu kita lakukan buat jadi isteri yang solehah. Apa yang suami kita mahukan? Kemudian, bila dah bertukar status menjadi seorang "Ibu", tambah lagi satu column seperti yang sebelum ini. Juga listkan tanggungjawab apa yang perlu dilaksanakan buat anak yang disayangi. Fahami sebaiknya tangungjawab-tanggungjawab yang perlu dilakukan. Usahakan yang terbaik demi mencapai reda ibu dan ayah, suami dan juga yang paling penting reda Ilahi. Sudah pasti kebahagiaan itu akan dikecapi. In shaa Allah...

Inilah salah satu tips berharga yang mampu saya kongsikan dengan sahabat-sahabat akhowat mahupun kaum muslimin yang dikasihi. Moga bermanfaat yee.

Salam ukhuwah buat semua ^_^

If perkongsian saya di atas itu ada 'inputnya', usaha kalian untuk kongsikn input tersebut dengan sahabat sahabiah yang laen amatlah dihargai :D

Kongsi... Jangan tak kongsi¡

#Indah_Tarbiyah #diariseorangmujahidah #dongibapkipidap #TeamOhsem #kitaikutcarakita #searching4MardotiLlah #InspiringUmmahbyMuslimah

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Apa itu 'TARBIYAH' ?

Kesunyian Itu Tarbiyah Buat Diri...

Tiga Golongan Manusia