Jiran Tetangga..

Duhai Gadis...

Bismillah...
Assalamualaikum w.b.t.

Apabila diamati,
hebatnya penangan novel-novel cinta pada masa kini!
Makin 'layu' anak-anak gadis dibuatnya...
Ah... mengapa pulak? Salah ke kalau baca?
Tidak salah membaca novel sebegitu. Tapi... ada hadnya.
Bilamana dah fanatik.. Novel yang beratus-ratus m/s sanggup dihabiskan dalam masa sehari sahaja. Allahurabbi. Ruginya. Ruginya.
Masa yang ada hilang begitu sahaja. Panggilan ibumu di dapur, teriakan adikmu, sudah tak dihiraukan. Baca novel dengan tolong mak? Mana yang aula (perlu didahulukan)?
Terlampau sibuk dengan novel, kononnya nak menghayati jalan cerita...
Alangkah bagusnya bila time study pun, boleh khusyuk macam tu. Ini terbalik! Baca novel bagai nak rak, tapi study malas! Apa nak jadi...?


Duhai gadis,
itu hanyalah novel, hanyalah cerita rekaan walaupun terkadang terselit cerita benar yang diambil dari pengalaman si penulis, kebanyakannya hanyalah rekaan..
baca saja tak mengapa. Tapi... bila dirimu sendiri 'berangan-angan' mengimpikan kisah hidupmu sebegitu, ianya mustahil!
Sedarlah... berpijak di bumi nyata. Realitinya, kisah cinta tidaklah seindah dalam novel, boleh jadi saja kisah cintamu nanti lebih indah ataupun sebaliknya...


Duhai gadis,
alangkah indahnya hari-hari hidupmu jika bahan bacaanmu itu 'berilmu'! Sampai bila nak didik diri dengan perkara yang me'lagho'kan? 
carilah bahan bacaan yang lebih berilmu... Masa kini, si gadis perlu lebih bijak!
Bijak dengan bekalan ilmu di dada. Bijak menjaga diri. Bijak menghadapi mehnah kehidupan. Dengannya, kau tidak akan mudah ditipu. Kau bukan lagi 'mainan dunia'.


Duhai gadis,
masa remaja inilah masa yang berharga! Masa buat membentuk diri, mendidik diri menjadi manusia yang berguna & berharga! Ada nilainya di sisi manusia & Tuhan. Ingat, dirimu jua bakal bergelar seorang ibu. Tika itu, sudah pasti kau ingin melahirkan si kecil yang bakal berguna buat ummah. Jadi, inilah masanya dirimu mencari ilmu & bekalan untuk diceritakan & diberikan pada si kecil kelak.


Kini,
penulis-penulis muda sudahpun tampil dengan bahan bacaan yang lebih 'bergaya, bertenaga' yang mana boleh membangkitkan semangatmu sebagai seorang pemudi Islam. Contohnya, Afiq Sazlan, Muharikah, Asyraf Farique, Team Tarbiah Sentap, Hilal Asyraf & ramai lagi. Kenalilah siapa mereka! Belilah bahan bacaan yang lebih membina.


Masih ada sirah Nabi & sejarah tamadun dunia yang perlu dihayati. Masih ada ilmu kepimpinan yang perlu dipelajari. Masih ada perbahasan ilmu agama yang perlu difahami. Masih banyak sekali ilmu-ilmu yang perlu diterokai. Bagaimana? Dengan membaca!


Jika saat ini, kau sibuk dengan bacaan novel cintan-cintun yang tiada kesudahannya, kelak kau akan menyesal. Mohon diubah mindsetnya! Gunakan anugerah akal yang Allah s.w.t. dengan sebaiknya. Gunakan buat berfikir. Berfikir sesuatu yang lebih mahal! Abaikan angan-angan itu.


Duhai gadis,
masih banyak masalah umat yang perlu fikirkan. Sedarkah dirimu, umat kini kian tenat? Masih perlu difikirkan jalan penyelesaian kepada masalah itu. Jangan pentingkan diri sendiri! Hanya memikirkan keseronokan diri hingga lupa tanggungjawab diri pada orang lain! Ingat, kita ini hamba kepada Sang Pencipta. Segala amal baik buruk kita, semuanya dicatat oleh Malaikat yang bertugas. Kelak, amal itu jua yang akan dibentangkan di hadapan Tuhan-Mu. Apa jawapan yang bakal kau berikan tatkala kau ditanya tentang usia remajamu? Ke mana usia remajamu? Di atas katil, membaca novel cinta, masa yang ada disia-siakan atau di lapangan dakwah, membantu umat Islam yang memerlukan, masa yang ada benar-benar dimanfaatkan...?

Duhai gadis,
Pernahkah terlintas di benak fikiranmu, "bagaimana hubungan cintaku dengan Tuhanku?"

Duhai gadis,
"Kita boleh pilih untuk jadi siapa!"
Ayuh... sama-sama kita manfaatkan masa remaja ini 
dengan hal-hal yang bisa mendatangkan keuntungan kepada kita 
^-^
Mungkin ada yang bertanya...
mengapa saya sibuk sangat beri nasihat sebegini?
sedangkan 'gadis dengan kegilaannya pada novel' itu adalah perkara biasa... mengapa perlu dirisaukan?

Saya risau...
sebab saya sayangkan sahabat-sahabat saya, saya sayangkan gadis-gadis di luar sana.
Bagi saya, merekalah pemudi-pemudi Islam, yang mana pada diri mereka ada bakat-bakat terpendam, ada nilainya. Perlu digarap, agar diri mereka berguna pada kebangkitan, kemuliaan Islam. Rugi, sekiranya pemudi-pemudi ini dibiarkan hanyut dengan hal duniawi semata-mata, apatah lagi perkara yang mereka lakukan adalah perkara yang me'lagho'kan. Siapa kata pemudi tidak boleh berjasa? Lupakah kalian pada serikandi-serikandi Islam yang telah pun banyak berjasa demi Islam? Lupakah kalian pada kisah & pengorbanan Saidatina Khadijah, Saidatina Aisyah, Fatimah Az-Zahrah, Sumayyah, Maryam, Zinnirah, Ainul Mardhiah, Khaulah, Asma', Siti Hajar, Siti Sarah, Siti Zulaikha, Zubaidah, Asiah.


Duhai gadis,
walaupun kita mungkin tidak mampu meletakkan nama kita sebaris dengan para serikandi ini tetapi marilah kita berusaha untuk memperbaiki diri dan meningkatkan keimanan supaya kita dapat bersama-sama mereka di syurga nanti. Al-Fatihah buat para serikandi ini.
Image result for muslimah solehah tumblr

Islam memerlukan pemuda serta pemudi yang sanggup turun bersama di medan dakwah dengan bekalan ilmu. 
Lillah... 
Biar sama-sama rasa dan sama -sama lihat, indahnya nikmat iman. 
Mahalnya nikmat Islam. 
Ayuh... persiapkan diri buat berbakti. :)


Sekadar berkongsi rasa. Segala apa yang ditulis, itu juga sebenarnya peringatan kepada diri saya sendiri. Andai ada salah silap, mohon teguran buat kebaikan bersama. Sekian.

28/4/2015
Indah_Tarbiyah
Share:

0 comments:

Catat Ulasan

Instagram Life