☆☆ミ Cinta Sahabat ☆☆ミ

Bismillah...
Abu Darda' ialah seorang sahabat Nabi yang terkenal. Beliau menetap di Damsyik untuk mengajar ilmu Allah hingga ke akhir hayatnya. Kerana akhlaknya yang mulia, beliau sangat disayangi penduduk Damsyik. Sahabat dan murid-muridnya sangat ramai.

Isterinya menceritakan: "Abu Darda' memiliki 360 orang sahabat karib yang sangat dicintainya. Beliau selalu berdoa untuk mereka di dalam solat."

Isterinya pernah bertanya: "Mengapa engkau selalu mendoakan mereka?" Abu Darda' menjawab: "Setiap kali seorang Muslim mendoakan saudaranya dengan satu kebaikan, maka dua orang malaikat segera membalas: Semoga engkau mendapat kebaikan seperti itu juga." "Tidakkah aku ingin agar selalu didoakan oleh malaikat?" kata Abu Darda' lagi.
(Siyar A'lam al-Nubala)


# Pengajarannya --> Mendoakan sahabat handai dan rakan taulan merupakan satu perbuatan mulia. Perbuatan ini juga bukan hanya bermanfaat untuk orang yang didoakan, malah juga untuk pihak yang mendoakan. Malaikat akan membalas doa tersebut dengan doa yang sama. Semakin banyak doa dipanjatkan untuk orang lain, semakin banyak doa malaikat diraih untuk dirinya.
 
 
Sayang kamu kerana Allah =)

♫•*♥*•.¸♥♥UNTUKMU KAWAN, TEMAN & SAHABAT♥♥¸.•*¨*•♫♥♫

 

Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Apa itu 'TARBIYAH' ?

Kesunyian Itu Tarbiyah Buat Diri...

Tiga Golongan Manusia