Sejarah LPDI n_n

Assalamualaikum...
Sem0ga sahabat2 semua dalam perlindunganNya sentiasa, amin...
Mesti ada yang tertanya-tanya, apa LPDI tu kan...? Hihi...
Jangan peningkan kepala! Teruskan membaca, InsyaAllah ada jawapan beserta manfaatnya!
Sebenarnya, sahabat baik saya Ukht Farhah telah tubuhkan 1 gr0up di Fb yang dinamakan Liqo' Para Da'ie Islam (usianya hampir dua tahun). Tujuan asal gr0up nie adalah untuk pelajar2 Shams (sek0lah kami) sahaja, tetapi atas permintaan sahabat2 dari sek0lah lain yang ingin turut serta, ianya ditukarkan kepada 0pen gr0up.
Jadi di sinilah tempatnya dimana saya beserta sahabat akh0wat & ikhwan yang lain berk0ngsi ilmu dan bertukar2 pendapat.
Melihat kepada peningkatan ahli gr0up, sahabat saya cadangkan supaya diadakan pertemuan diantara ahli gr0up kerna dengannya dapat mengeratkan lgi tali ukhwah yang dibina...Bermula dengan idea tersebut, telah terbentuknya sebuah 0rganisasi yang bertanggungjawab mengadakan aktiviti2 yang menarik bagi gr0up ini. Kebanyakan aktiviti dirancang & diadakan pada musim cuti sek0lah kerana ramai ahli gr0up yang masih dibangku sek0lah.
Alhamdulillah...Segala yang kami impikan Allah permudahkan dan makbulkan. Ukhwah yang dibina hanya di muka buku akhirnya bertukar menjadi lebih erat dek pertemuan yang dianjurkan. Disini jugalah saya belajar pr0ses pentarbiyahan dimana untuk terus kuat & tidak mudah alpa dalam perubahan, perlunya ada sahabat2 disisi bagi memberikan kata2 semangat serta peringatan yang bermanfaat yang sentiasa akan mengingatkan diri kepada Al-Khaliq dan ad-deen.
Ingatlah sahabat2 yang dikasihi kerana Allah...
Tarbiyah itu umpama kaca mata atau peta ped0man,
Ia berperanan mempertahankan arah jalan kita agar tetap lurus hingga akhir hayat kita,
Dengan menegur kaki jika tersalah langkah,
Mengingatkan jika terlalai,
Memberi semangat ketika hampa,
Membekal kekuatan ketika lemah atau,
Menarik ke bumi jika berasa diri terlalu tinggi.
Inilah tarbiyah, yang akan menjaga kita agar tetap berada di atas landasan Allah.


 *Ada Pengumuman nie!!!
Bagi sahabat2 yang ingin turut serta menjadi ahli, b0lehla request digr0up Liqo' Para Da'ie Islam . Bagi yang ingin mengetahui inf0 mengenai aktiviti2 yang bakal kami anjurkan, b0lehla pergi ke page kami di Liqo' Para Da'ie Shams & turut serta beraktiviti dengan kami.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Apa itu 'TARBIYAH' ?

Kesunyian Itu Tarbiyah Buat Diri...

Tiga Golongan Manusia